BBNS logo

Citation

“Трг младенаца – Нови Сад,” ББНС, accessed July 14, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/81.
фотографија

Трг младенаца – Нови Сад

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Трг младенаца; Вилсонов трг; Ержебет тер; Стара пошта; Елизабет плац; Лењинов трг; Хотел Централ; Адамовићева палата
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: око 1910.
Физички опис: Разгледница, ручно бојена
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Трг младенаца; Вилсонов трг; Ержебет тер; Стара пошта; Елизабет плац; Лењинов трг; Хотел Централ; Адамовићева палата
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, Аустроугарска; 45.252075473646, 19.841746330784986
Опис садржине:

Трг младенаца

     Трг младенаца је током година мењао имена: Јелисаветин трг, Елизабет плац, Ержебет тер, Вилсонов трг, Лењинов трг и сада Трг младенаца.
     Дуго је времена ово место било неуређено, да би праве контуре трга задобило тек у другој половини 18. века. Крајем 18. века (1797) овде је ископан бунар до којег се простирала пијаца из центра града. Краће време се на тргу налазила и Житна пијаца, када се овај простор називао Брашнарски трг, односно Трг брашнарске ваге. Након уклањања Житне пијаце, простор се уређује и мења име, Јелисаветин (Ержебет), Вилсонов, те Лењинов трг, да би на крају понео данашње име Трг младенаца по Матичарском здању које се налази на њему.
     У Буни 1849. године страдали су готово сви објекти на тргу, а за његову обнову велике заслуге носи жупан Феликс Парчетић који на овом месту подиже велелепну палату резиденцијалног типа. Палата је урађена у сјајном класицистичком стилу и на њеној фасади још увек је уочљив племићки грб породице Парчетић. Данас се у овој палати налази Матичарски уред (Трг младенаца бр. 7). Поред Парчетићеве палате, у броју 5, налази се зграда некадашње Трговачке академије, а данас Економско-трговачко-туристичко-угоститељске школе „Светозар Милетић“, највеће школе ових профила у земљи.
     У згради данашње старе Поште налазио се знаменити хотел „Централ“ изграђен крајем 19. века у стилу класицизма и неоренесансе. Испред овог хотела налазила се пространа летња башта, тзв. „салетл терас“, опкољена зеленилом и дебелим хладом. У њој су лети биле приређиване игранке за младеж. Уз башту се налазила и станица фијакера. Након пробијања Булевара краљице Марије, зграда је претворена у Пошту а испред ње, фасадом окренуто ка Булевару, никло је и ново модернистичко здање Поште.
     Сигурно најупечатљивији и најлепши објекат на тргу је Адамовићева палата која је припадала богатој и угледној варошкој породици Адамовић, чувеној по производњи квалитетног вина и коњака (Адамовићеви виногради налазили су се на месту данашњег дела града званог Телеп).