BBNS logo

Citation

“Трг слободе – Нови Сад,” ББНС, accessed September 26, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/75.
фотографија

Трг слободе – Нови Сад

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Центар Новог Сада; Трг слободе; Споменик Светом Тројству; Гранд хотел Мајер; Државна хипотекарна банка; Палата Гвоздени човек
Извор: Нема података
Објављивач: Keller $ Kiss, Петроварадин
Датум: око 1928.
Физички опис: Разгледница, браон тонирана
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Нови Сад; Трг ослобођења; Трг слободе; Споменик Светом Тројству; Гранд хотел Мајер; Државна хипотекарна банка; Палата Гвоздени човек
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, Војводина, Краљевина Југославија; 45.255346198462, 19.845339417425066
Опис садржине:

Трг слободе

     Трг слободе је мењао имена: 1745–1918: Hauptplatz, Fő tér, Ferencz József tér, Главни трг, Трг Фрање Јосифа; 1918–1941: Трг ослобођења; 1941–1944: Országzászlo tér, Hösök tér; 1944–2000: Трг ослобођења, Трг слободе.

На разгледници је у првом плану Споменик Светом Тројству, на десној страни се види Гранд хотел Мајер, Државна хипотекарна банка и палата Гвоздени човек.

Споменик Светом Тројству


     Споменик Светом Тројству постављен је у центру Новог Сада 1781. године, као заштита од куге. Тај верски споменик са веома декоративном пластиком имао је све стилске одлике раног класицизма Луја XVI. Био је то редак јавни споменик на овим просторима и монументално је доминирао језгром града. Уклоњен је после II светског рата, са образложењем да смета саобраћају.

Гранд хотел Мајер


     Некада је на месту овог хотела било састајалиште угледних гостију, под именом Зелени венац. Доцније је власник био Јозеф Мајер, те је носио име Гранд хотел Мајер. После Првог светског рата добио је име хотел Слобода. Имао је ноћни бар који се звао Црна мачка. У њему је од 1953. био смештен Дом ЈНА. Данас је зграда власништво Војвођанске банке. У другој згради Војвођанске банке су били Државна хипотекарна банка и Филозофски факултет.

Палата Гвоздени човек


     Палата Гвоздени човек је грађена у стилу сецесије са великим бројем фасадних украса. Изграђена је 1908. године по плану архитекте Пекло Беле. На врху зграде се налази купола са нишом у којој стоји стари ратник у металном оклопу и са хелебардом у десној руци, по којем је зграда и добила име.