BBNS logo

Citation

“Штранд – Нови Сад,” ББНС, accessed July 15, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/72.
фотографија

Штранд – Нови Сад

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Новосадско купалиште – Штранд
Извор: Нема података
Објављивач: Људевит Јакобович, Нови Сад
Датум: 1932.
Физички опис: Разгледница 1 лепорело (10 разгледница); Разгледница се састоји од 10 црно-белих сличица димензија 5 cm x 9 cm, на којима су приказани различити делови Новог Сада.
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Нови Сад; Штранд; Новосадско купалиште; Градска плажа; Градско купалиште
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад; Краљевина Југославија; 45.236347986466, 19.84820509009296
Опис садржине:

Штранд

     
     Штранд је популарна плажа у Новом Саду. Налази се на Дунаву, у близини Моста слободе и важи за једну од најуређенијих плажа на целом току реке. Званично је отворена 1911. године, али локално становништво користило ју је годинама раније. Име „Штранд“ потиче од немачке речи „Strand“ што у преводу значи „плажа“.          
     Средином 19. века на левој обали Дунава постојао је пешчани спруд, који су мештани звали „Полој“. Он је годинама служио као појило за животиње, од којих је највише било волова. С развојем града, јавља се и потреба за плажом, те се Полој преуређује у Штенглова дунавска купатила, такозване швимшуле, што на немачком значи „школа пливања“.
     Купалиште је у почетку било подељено на женски и мушки део. Уз купљену улазницу добијао се и купаћи костим, мада је већина девојака долазила у сопственим костимима. За кућни ред на швимшулама био је задужен управник полиције који је одмеравао дужину сукњи на женским купаћим костимима и водио рачуна да се мушкарци не шетају голи. О строгим правилима говори и податак да би се свакој жени са обнаженим грудима доживотно забранио улазак на купалиште.
     Године 1912. плажа је била дугачка 500 и широка 60 метара. Наредне године изграђен је већи број кабина, између којих су се налазили фризерски салон, посластичарница и неколико киоска. До 1920. године Штранд је добио ресторан, павиљон за музичаре, билетарницу, тушеве и бараке за бицикле. Поседовање сопствене кабине на купалишту или претплатних улазница било је ствар престижа имућнијих грађана. Свакога дана, из Железничке улице, полазио је мали моторни воз Трчика.