BBNS logo

Citation

Пајић, Светозар and Pajić, Svetozar, “Централни кредитни завод – Нови Сад,” ББНС, accessed July 14, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/68.
фотографија

Централни кредитни завод – Нови Сад

Аутор/и: Пајић, Светозар

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Палата Меркур; Љубљанска банка; Цептер банка; Грчкошколска улица; Милетићева улица; Акварел
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: око 1995.
Физички опис: Разгледница у боји, акварелисана
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Палата Меркур; Љубљанска банка; Цептер банка; Нови Сад; Грчкошколска улица; Милетићева улица
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, Југославија; 45.257003654223, 19.84601251780998
Опис садржине:

Централни кредитни завод

     Велика репрезентативна необарокна палата изграђена је за потребе пословања Срба у Новом Саду. Оснивачи Централног кредитног завода су били чувени Лазар Дунђерски, Љуба Стефановић и Милош Димитријевић. Пројектант је био Франц Воруд. Године 1921. надограђен је други спрат. Реализација градње изведена је по плановима истог аутора. Уз аутора потписан је и Нандор Цоцек, задужен за предузимачке послове.
     Срушена је необарокна богато обликована купола и изграђена нова, нешто сведенија у декорацији. Добро видљива и позната бронзана скулптура Хермеса, грчког бога трговине (римског Меркура), овде симболичног заштитника зграде и делатности која се у њој обавља, пренета је на врх лантерне нове куполе. Хермес је приказан у снажном покрету са својим основним атрибутима: крилатим ципелама, путним шеширом (петасос) и штапом обавијеним змијама (кадуцеј) у левој руци. Аутор овог дела је Ђорђе Јовановић.
     Палата је изграђена на две улице. Дужим крилом је постављена на регулацију Грчкошколске улице, а краћим према Улици Светозара Милетића.