BBNS logo

Citation

Љиљана Драгосављевић Савин, историчарка, “Нови Сад - Од оснивања до почетка Првог Светског Рата,” ББНС, accessed August 11, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/623.
Есеј

Нови Сад - Од оснивања до почетка Првог Светског Рата

Аутор/и: Љиљана Драгосављевић Савин, историчарка

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Нови Сад, Први светски рат, Рацка варош, Петроварадин, Војводина
Извор: Културни центар Новог Сада
Објављивач: Културни центар Новог Сада
Датум: 1.12.2016
Физички опис: Есеј
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Историја Новог Сада
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Културни центар Новог Сада
САДРЖАЈ:
Језик: Српски
Област: Есеј
Опис садржине: Одломак: 

Нови Сад је неоспоран центар Војводине и извесно време је био српски културни центар уопште. Рекло би се да није било никаквог паметног разлога да овај град никне баш ту на двострукој окуци Велике реке, где је у најкритичнијим најездама бесног Дунава чак и дно једног чамца било најсувље место за чување градског "штатута". Испоставило се и муњевитом експанзијом доказало да се боље место није могло одабрати.

Археолошка ископавања и историјска испитивања дала су много доказа да су на територији данашњег Новог Сада постојале насеобине још од античког времена. Прва личност која се везује за територију данашњег новосадског атара је угарски спахија Тере, о коме има веродостојних историјских података. Међутим, развој Новог Сада, са сигурношћу и континуирано, се може пратити тек од 1694. год, чиме он спада у млађе европске градове. Из те године потиче писани извештај аустријског генерала Енгелсхофена о довршетку мостобрана са бачке стране. Ово је први писани траг о постојању насеља на месту данашњег Новог Сада. Те године на пустом, баровитом дунавском рукавцу изграђен је мостобран, насупрот Петроварадинској тврђави, објекту стратешки од прворазредне важности.