BBNS logo

Citation

Миросављевић, Боривој, “Нови Сад - Мост Слободе, Штранд, Дунавац и Рибарско острво,” ББНС, accessed February 24, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/545.
фотографија

Нови Сад - Мост Слободе, Штранд, Дунавац и Рибарско острво

Аутор/и: Миросављевић, Боривој

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Мост Слободе; Штранд; Дунавац; Рибарско острво
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: 1996.
Физички опис: Разгледница, у боји
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Штранд; Новосадско купалиште; Рибарац; Дунавска ада
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад; СРЈ
Опис садржине:
Поглед на Штранд, Дунавац и Рибарско острво који су омиљено место за одмор многих Новосађана.

Мост Слободе

     Мост слободе је мост преко Дунава, у Новом Саду. Мост је био отворен 23. октобра 1981. године, абомбардован 3. априла, 1999. (НАТО бомбардовање). Пројектил је погодио "Слободу", говорили су новосађанаи, носећи стуб у води (челични пилон), уследио је затим нови атак, докрајчен је други стуб и део моста између њих, је пао у воду. Мост је опет изграђен и отворен за саобраћај октобра 2005. године. Пројектантовог елегантног моста био је академик Никола Хајдин, уз помоћ сарадника инжењера Гојка Ненадовића и Предрага Желалића. Мост је на два стуба са косим затегама. Стубови су висине 60 метара на растојању од 361 метар. Укупно има 48 каблова (затега). Дужинаконструкције моста је 1382 метра. Најлепша плажа на Дунаву, новосадски "Штранд" званично је своје капије отворио 1911.године, мада су Новосађани на том месту давно пре тога користили чари Дунава.

Штранд


     Најлепша плажа на Дунаву, новосадски "Штранд" званично је своје капије отворио 1911.године, мада су Новосађани на том месту давно пре тога користили чари Дунава.
Име Штранд потиче од немачке речи Strand што у преводу значи плажа.