BBNS logo

Citation

“Нови Сад - Понтонски мост,” ББНС, accessed August 11, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/542.
фотографија

Нови Сад - Понтонски мост

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Петроварадин; Понтонски мост; Нато агресија
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: око 2000.
Физички опис: Разгледница, у боји.
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Понтонски мост; Петроварадин
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, Савезна Република Југославија
Опис садржине:

Петроварадинска тврђава


     Петроварадинска тврђава, велико утврђење на десној обали Дунава. На месту претходне средњовековне грађевине, садашњу тврђаву је изградила Аустрија у периоду од 1692. до 1780. године због сталне опасности од Турака и близине границе са Отоманским царством. Камен темељац нове тврђаве положио је изасланик цара Леополда првог 19. октобра 1692. године. Пројектант тврђаве је био француски архитекта Вобан
     Сахат - кула је изграђена изнад Лудвиковог бастиона после 1739. године. Она је симбол града. Велика казаљка показује сате, а мала минуте да би лађари издалека видели колико је сати.
 

Понтонски мост

     Понтонски мост код Новог Сада пуштен је у промет 15. септембра 1999, три месеца након што су НАТО бомбардери напустили небо над Војводином. Реч је о солидној челично-бетонској грађевини постављеној на шест баржи у дужини од 370 метара, са коловозом ширине шест метара и две пешачко-бициклистичке стазе са по још метар и по са сваке стране. У мост, који је изградила београдска "Мостоградња" у сарадњи са новосадским предузећима "Херој Пинки" и "Бачкапут", уграђено је 700 тона челика, а конструкција је укотвљена у близини некадашњег жељезничког моста који је срушен уочи априлског рата 1941. године. Преостали стубови овог моста служе и за фиксирање овог понтонца, преко кога су могли да саобраћају чак и возила укупне тежине од 30 тона.
     Понтонски мост је затворен и уклоњен пред отварање и пуштање у промет моста Слободе 2005. године.