BBNS logo

Citation

Митровић, Милоје, “Галерија на асфалту - Зебра на зебри,” ББНС, accessed May 18, 2021, http://view.bbns.rs/items/show/540.
фотографија

Галерија на асфалту - Зебра на зебри

Аутор/и: Митровић, Милоје

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Виртуална поставка "Зебра на зебри"
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: 2007.
Физички опис: Разгледница, у боји
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Сликање по асфалту; Сликање зебри
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Република Србија
Опис садржине:

Зебра на зебри

     Пројекат "Галерија на асфалту" реализован на Змајевим дечјим играма, јуна 2007. године, када је уметник Милоје Митровић из Ваљева, сликао зебре и презентовао их на пешачким прелазима.


Одломак из "Политике" из 
23.09.2012. године у ком аутор прича о пројекту

     Концепт овог пројекта поставио сам на две кључне линије. Једна је уметничка с намером да на отвореном простору урадим дела која ће свакодневно бити на увиду грађанима и, наравно, да њима естетски угрејем хладни бетонски простор. С друге стране, водио сам се и безбедносно-едукативним намерама када су у питању учесници у саобраћају, пре свега они најмлађи. Мимо свих очекивања, искуства су показала да се ни на једном од 35 до сада осликаних прелаза-зебри није догодило повређивање пешака. Добијао сам подршку са свих страна, што ме је такође уверило да оно што радим није остало незапажено. Пругасте афричке животиње истовремено су се показале и као тврд ђон за бахатост неких учесника у саобраћају, где предњаче они моторизовани. Стално наглашавам да је опасно, па чак и касно, када се на пешачком прелазу кочи, да смањење брзине треба да уследи много раније – каже Милоје уз подсећање да је прву зебру на пешачком прелазу осликао на Бановом брду у Београду поред Основне школе „Милош Црњански”.