BBNS logo

Citation

“Нови Сад - Трг Слободе,” ББНС, accessed December 11, 2019, http://view.bbns.rs/items/show/535.
фотографија

Нови Сад - Трг Слободе

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Нови Сад; Центар Града; Трг Слободе
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: 1923.
Физички опис: Разгледница, ручно бојена
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Центар града
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца
Опис садржине:

Трг слободе

    Трг слободе је мењао имена: 1745–1918: Hauptplatz, Fő térFerencz József tér,Главни тргТрг Фрање Јосифа; 1918–1941: Трг ослобођења; 1941–1944:Országzászlo térHösök tér; 1944–2000: Трг ослобођењаТрг слободе

     Градска кућа
 је седиште градоначелника Новог Сада. Она се налази на Тргу слободе. Изграђена је 1893. године, на месту порушене „Ференцијане“, по пројекту новосадског архитекте Ђерђа Молнара. Године 1895. завршено је велелепно здање Магистрата. Репрезентативна неоренесансна палата са торњем представљала је једно од најлепших здања у граду. Чеона фасада поседује истурени ризалит са снажним стубовима и аркадом у приземљу. На сва четири угла палате налазе се куполе, а над ризалитом је мансардни раван кров. На згради доминира високи торањ са балконом на који су 1907. године ватрогасци поставили звоно „Матилда“, које је оглашавало пожаре у граду. На фасади палате истичу се алегоријске фигуре грчких богиња. Скулптуре је израдио новосадски вајар Јулије Аника. У свечаној сали, на првом спрату, сликар Павле Ружичка је на симболичан начин урадио обележја радиности, заната и трговине. У овој дворани је 3. јануара 1895. године одржана прва скупштинска седница у новој палати, и у њој су се одржавали и чувени новосадски балови.

     Испред цветне рунделе виде се фијакеристи. Први фијакеристи у јавном саобраћају Новог Сада појавили су се 1845. године. Никола Лаут је први добио дозволу за ову врсту саобраћаја.