BBNS logo

Citation

“Нови Сад - Трг Слободе,” ББНС, accessed September 25, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/533.
фотографија

Нови Сад - Трг Слободе

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Трг слободе; Градска кућа; Пошта
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: око 1980.
Физички опис: Разгледница, у боји
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Трг Слободе; Градска кућа; Пошта
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, СФРЈ
Опис садржине:

Трг Слободе

     Трг Слободе је мењао имена: 1745–1918: Hauptplatz, Fő tér, Ferencz József tér, Главни трг, Трг Фрање Јосифа; 1918–1941: Трг ослобођења; 1941–1944: Országzászlo tér, Hösök tér; 1944–2000: Трг ослобођења, Трг Слободе.

Градска кућа – Магистрат


     Градска кућа је седиште градоначелника Новог Сада. Налази се на Тргу слободе. Изграђена је 1893. године, на месту порушене „Ференцијане“, по пројекту новосадског архитекте Ђерђа Молнара. Године 1895. завршено је велелепно здање Магистрата. Репрезентативна неоренесансна палата са торњем представљала је једно од најлепших здања у граду. Чеона фасада поседује истурени ризалит са снажним стубовима и аркадом у приземљу. На сва четири угла палате налазе се куполе, а над ризалитом је мансардни раван кров. На згради доминира високи торањ са балконом, на који су 1907. године ватрогасци поставили звоно „Матилда“ које је оглашавало пожаре у граду. На фасади палате истичу се алегоријске фигуре грчких богиња. Скулптуре је израдио новосадски вајар Јулије Аника. У свечаној сали на првом спрату, сликар Павле Ружичка је на симболичан начин урадио обележја радиности, заната и трговине. У овој дворани је 3. јануара 1895. године одржана прва скупштинска седница у новој палати, и у њој су се одржавали и чувени новосадски балови.

Пошта 


     По пројекту чувеног вршачког архитекте Драгише Брашована, у самом центру града, подигнута је 1963. године, као полукружна бела грађевина са дванаест спратова, палата поште. Сва у мермему, фасаду красе дванаест стубова. Упадљива је, испред раскрснице и подземног пролаза.