BBNS logo

Citation

Лучић, Бранислав, “Варадински мост - Мост Слободе - Агресија НАТО, април 1999,” ББНС, accessed August 11, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/527.
фотографија

Варадински мост - Мост Слободе - Агресија НАТО, април 1999

Аутор/и: Лучић, Бранислав

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Агресија НАТО, април 1999; Варадински мост; Мост Слободе
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: 1999.
Физички опис: Разгледница са две фотографије, у боји
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Мост Маршала Тита, Варадински мост, Варадинска Дуга, Бомбардовање, Милосрдни анђео
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, Савезна Република Југославија
Опис садржине:

Варадински мост

     Стални железничко-друмски мост саграђен је на стубовима порушеног Моста краљевића Томислава. Носио је име маршала Тита до 2000. године. Маршал Титога је свечано отворио 20. јануара 1946. године. Био је железнички до маја 1962. године. Срушен је 1. априла 1999. у НАТО агресији. На његовом месту подигнут је Варадински мост, или Варадинска дуга 2000. године, према пројекту проф. Гојка Ненадића и сараднице Љиљане Ђукић.

Мост Слободе

     Мост слободе је мост преко Дунава, у Новом Саду. Мост је био отворен 23. октобра 1981. године, а бомбардован 3. априла, 1999. (НАТО бомбардовање). Пројектил је погодио "Слободу", говорили су новосађанаи, носећи стуб у води (челични пилон), уследио је затим нови атак, докрајчен је други стуб и део моста између њих, је пао у воду. Мост је опет изграђен и отворен за саобраћај октобра 2005. године. Пројектант овог елегантног моста био је академик Никола Хајдин, уз помоћ сарадника инжењера Гојка Ненадовића и Предрага Желалића. Мост је на два стуба са косим затегама. Стубови су висине 60 метара на растојању од 361 метар. Укупно има 48 каблова (затега). Дужина конструкције моста је 1382 метра. Најлепша плажа на Дунаву, новосадски "Штранд" званично је своје капије отворио 1911.године, мада су Новосађани на том месту давно пре тога користили чари Дунава.