BBNS logo

Citation

“Сахат кула - Часовая башня,” ББНС, accessed July 15, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/526.
фотографија

Сахат кула - Часовая башня

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Петроварадинска тврђава; Сахат кула
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: око 1985.
Физички опис: Разгледница, у боји
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Петоварадинска тврђава; Сат на тврђави; Ђава
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, СФРЈ
Опис садржине:

Сахат-кула


     Сахат-кула се налази на Бастиону Светога Луја. Сат потиче из Алзаса (Француска), а Петроварадину га је поклонила царица Марија Терезија почетком XVIII века. Сат представља својеврстан заштитни знак, како саме Тврђаве иПетроварадина, тако и Новог Сада
     Стара кула је половином XVIII века срушена, да би је након тога заменила данашња. Пречник сатних кругова је око 2,5 м; у самом сату се налазе три кугле (76 кг) и шеталица; сат се навијао ручно, сваког дана и за то је био задужен Лајош Лукач. Бројчаник је постављен на све четири стране торња, бројеви су исписани римским цифрама, што је обичај на свим хришћанским црквама.
     Постоји више занимљивости у вези са сатом. Пре свега, његова мала казаљка показује минуте, а велика сате, за шта постоје два разлога. Први је тај да би лађари са веће даљине и по лошем времену видели колико је сати, а други разлог је тај што сат откуцава на сваких сат времена, а тако се смењивала и стража, па минути нису били важни. Иначе, сат кад је хладно касни, а при лепом и топлом времену жури, зато је добио епитет „Пијани сат“.
     Интересантно је и то да су становници Петроварадина током XVIII века плаћали комунални допринос, тј. „сатарину“, која је била наплаћивана свим грађанима због коришћења сата. У врху сата, на јабуци, налази се ветроказ са компасом који показује старне света, а на јарболу нема копље већ срце.