BBNS logo

Citation

Јелкић, Божа, “Поздрав из Новог Сада,” ББНС, accessed May 18, 2021, http://view.bbns.rs/items/show/525.
фотографија

Поздрав из Новог Сада

Аутор/и: Јелкић, Божа

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Жежељев мост; Бановина; Булевар Михајла Пупина; Робна кућа Базар; Дирекција предузећа Дунав-Тиса-Дунав
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: око 1985.
Физички опис: Разгледница са пет фотографија, у боји
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Жежељев мост; Бановина; Булевар Михајла Пупина; Робна кућа Базар; Дирекција предузећа Дунав-Тиса-Дунав
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, СФРЈ
Опис садржине:

Жежељев мост

      Жежељев мост грађен је 1957-1961. године као јединствен је пример градње уз коришћење преднапрегнутог бетона. У првој фази су изграђени лукови, а затим је изграђен коловоз који је „висио“ на челичним сајлама закаченим за лукове моста.
     Пројекат је урадио грађевински инжењер Бранко Жежељ.
 Због изражених сумњи у безбедност моста Жежељ се приликом пробе која се састојала од преласка најтежег теретног воза преко моста возио чамцем испод моста како би свима показао како верује у своје дело. Лукови моста постали су једна од визура Новог Сада. Преко њега је ишла међународна пруга, као и транзитни пут кроз Нови Сад.       Неколико егзибициониста је возило аутомобил или мотоцикл преко лукова овог моста, као атракцију. Срушен је у НАТО бомбардовању 26. априла 1999. године. 

Извршно веће АП Војводине

БановинаБанска палатаседиште бана Дунавске бановине (1939–1941) и Банске управе, данас Влада Војводине и Скупштина АП Војводине. 

     Импозантно јавно здање, чију јединствену композицију чине две одвојене зграде, подигнуте према пројектима архитекте Драгише Брашована у раздобљу од 1935. до 1940. године, на празном простору од 28 000 м² „Малог Лимана“ (некадашњег Булевара краљице Марије, данас Булевар Михајла Пупина 16), освећено је 25. септембра 1939. године. У административној згради у којој се налазила Банска управа, после рата смештени су извршни органи покрајине Војводине. 
     Грађевина је подигнута уз нови булевар, у облику потковичасте основе, дуге 185 метара, а широке 42,5 метра. Висина (осим „куле“) износи око 20 метара. Зграда има пет етажа, од сутерена до поткровља, а располаже са пет улаза, од којих су два средишња: репрезентативни и службени. У згради се налази 569 одељења, претежно канцеларијских простора, распоређених уз спољна прочеља. Читава архитектонска композиција палате акцентована је 42 метра високом кулом на североисточном углу. 

Булевар Михајла Пупина

     Први булевар у Новом Саду, пробијен је 1928. године. Булевар Михајла Пупинамењао је име: 1918–1941: Булевар краљице Марије; 1941–1944: Horthy Miklós sugárút; 1944–2000: Булевар Црвене армијеБулевар маршала ТитаБулевар Михајла Пупина.

     Базар је била највећа робна кућа у Новом Саду изграђена 1972. године на булевару Михајла Пупина. Првобитно се звала Робна кућа Нови Сад, а од 1984. добила је овај назив.

Палата дирекције Дунав–Тиса–Дунав

     Палата дирекције Дунав–Тиса–Дунав се налази на Булевару Михајла Пупина 25. Њена градња је завршена 1954. године, пројектант је био Бранислав Ристић.„Хидрозавод ДТД“ основан је 1947. године као пројектни биро за студије, истраживања и пројектовање у оквиру Дирекције за изградњу Хидросистема Дунав–Тиса–Дунав, а као самостално предузеће послује од 1952. године.