BBNS logo

Citation

“Újvidék - Нови Сад,” ББНС, accessed May 18, 2021, http://view.bbns.rs/items/show/524.
фотографија

Újvidék - Нови Сад

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Гросингерова апотека; Споменик Светог Тројства; Зграда Матице српске; Магистрат; Стара пошта; Стара Јеврејска улица
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: око 1942.
Физички опис: Разгледница са четири фотографије, црно-бела.
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Гросингерова апотека; Споменик Светог Тројства; Зграда Матице српске; Магистрат; Стара пошта; Стара Јеврејска улица
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, Мађарска окупација
Опис садржине:

Нови Сад - делови града

     Разгледница састављена из четири фотографије, центра града.
На првој се види Гросингерова апотека, Танурџића палата, Бивша зграда Матице спрске и споменик Светом тројству. На другој; Магистрат, споменик Светом тројству. На трећој је у централном делу зграда Старе поште и нс четвртој фотографији се види стара Јеврејска улица.

Трг слободе

     Трг слободе је мењао имена: 1745–1918: Hauptplatz, Fő térFerencz József tér,Главни тргТрг Фрање Јосифа; 1918–1941: Трг ослобођења; 1941–1944:Országzászlo térHösök tér; 1944–2000: Трг ослобођењаТрг слободе.     

     Гросингерови су били власници најстарије новосадске апотеке од 1831. до 1944, дакле 113 година. Апотека се налазила на јужној страни Главног трга, да би касније била пресељена преко пута, у кућу која се наслања на јужни зид Катедрале. У њој се налазила до 1949, када је та зграда срушена. Непосредно после ослобођења, апотека је национализована, јер су Гросингерови напустили Нови Сад. Премештена је 1949. године у приземље хотела „Војводина“ као Друга народна апотека, а 1968. је затворена.      

     Споменик Светом Тројству постављен је у центар Новог Сада 1781. године као заштита од куге. Тај верски споменик са веома декоративном пластиком имао је све стилске одлике раног класицизма Луја XVI. Био је то редак јавни споменик на овим просторима и монументално је доминирао језгром града. Уклоњен је после II светског рата са образложењем да смета саобраћају.      

     Палата Николе Танурџића грађена је од 1933/4. до 1936. године. Хотел „Рекс“ (Rex) дограђен је у периоду од 1939. до 1941. године. Национализован је 1948. године. Тада је добио и ново име –хотел „Путник“. Изгорео је у пожару, децембра 2007. године.

     Градска кућа је седиште градоначелника Новог Сада. Она се налази на Тргу слободе. Изграђена је 1893. године, на месту порушене „Ференцијане“, по пројекту новосадског архитекте Ђерђа Молнара. Године 1895. завршено је велелепно здање Магистрата. Репрезентативна неоренесансна палата са торњем представљала је једно од најлепших здања у граду. Чеона фасада поседује истурени ризалит са снажним стубовима и аркадом у приземљу. На сва четири угла палате налазе се куполе, а над ризалитом је мансардни раван кров. На згради доминира високи торањ са балконом на који су 1907. године ватрогасци поставили звоно „Матилда“, које је оглашавало пожаре у граду. На фасади палате истичу се алегоријске фигуре грчких богиња. Скулптуре је израдио новосадски вајар Јулије Аника. У свечаној сали, на првом спрату, сликар Павле Ружичка је на симболичан начин урадио обележја радиности, заната и трговине. У овој дворани је 3. јануара 1895. године одржана прва скупштинска седница у новој палати, и у њој су се одржавали и чувени новосадски балови.      

     У згради данашње старе Поште налазио се знаменити 
хотел „Централ“ изграђен крајем 19. века у стилу класицизма и неоренесансе. Испред овог хотела налазила се пространа летња башта, тзв. „салетл терас“, опкољена зеленилом и дебелим хладом. У њој су лети биле приређиване игранке за младеж. Уз башту се налазила и станица фијакера. Након пробијања Булевара краљице Марије, зграда је претворена у Пошту а испред ње, фасадом окренуто ка Булевару, никло је и ново модернистичко здање Поште