BBNS logo

Citation

“Нови Сад - Српски учитељски конвикт,” ББНС, accessed August 11, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/511.
фотографија

Нови Сад - Српски учитељски конвикт

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Средњошколски женски дом; Николајевска улица,
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: око 1925.
Физички опис: Разгледница, ручно тонирана, у боји.
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Николајевски дом; Женски средњошколски дом; Конвикт
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца
Опис садржине:

Српски учитељски конвикт


     Српски учитељски конвикт, Удружење учитеља, је 1895. године сакупило прилог за куповину плаца у Николајевској улици бр. 1. да би на њему изградили Конвикт за децу учитеља 1897. Пројектант је био Антон Тикмајер.
     Средњошколски дом је дограђен 1901. године. На средини Тикмајеровог здања тада је дограђен спрат са балконом на коме је бокаста ограда од кованог гвожђа, а уз бочне калканске зидове дозидана су дугачка крила која су постављена на регулацију суседних улица, Светозара Милетића и Ђуре Јакшића.
      Пројектант дограђеног дела био је Александар Вулко, а извођач Стеван Франк. Овим радовима добијен је објекат моћног габарита. На почетку рада Конвикта примана су учитељска деца из околине, али је касније круг проширен да би пред Други светски рат у њега уписивани ученици из читаве Краљевине Југославије.
     После школске реформе 1968. године, овде су биле смештене само ученице средњих школа и тада је интернат назван Женски средњошколски дом, а од 1976. године зове се Средњошколски Дом.


Александар Вулко


     Александар Вулко (1859-1921), инжињер архитектуре. Пројектовао је више зграда у Новом Саду, а међу њима је најпознатија зграда Српског учитељског конвикта. Становао је у Грчко-школској улици бр. 5, данас бр. 1. Кућа је срушена и на истом месту подигнута друга. Сахрањен је на Успенском гробљу у Новом Саду.