BBNS logo

Citation

Vasuti levelezölapárusitás, “Ujvidék -Városháza - Rathaus,” ББНС, accessed November 13, 2019, http://view.bbns.rs/items/show/508.
фотографија

Ujvidék -Városháza - Rathaus

Аутор/и: Vasuti levelezölapárusitás

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Центар Новог Сада; Градска Кућа; Магистрат
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: 1915.
Физички опис: Разгледница, тонитана у боји. Са леве стране, поглед на данашњу улицу Краља Александра, а са десне се види некадашња Јеврејска улица данас Позоришни трг.
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Нови Сад; Центар; Градска Кућа; Магистрат
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, Аустроугарска
Опис садржине:

Градска кућа – Магистрат


Градска кућа је седиште градоначелника Новог Сада. Налази се на Тргу слободе. Изграђена је 1893. године, на месту порушене „Ференцијане“, по пројекту новосадског архитекте Ђерђа Молнара. Године 1895. завршено је велелепно здање Магистрата. Репрезентативна неоренесансна палата са торњем представљала је једно од најлепших здања у граду. Чеона фасада поседује истурени ризалит са снажним стубовима и аркадом у приземљу. На сва четири угла палате налазе се куполе, а над ризалитом је мансардни раван кров. На згради доминира високи торањ са балконом, на који су 1907. године ватрогасци поставили звоно „Матилда“ које је оглашавало пожаре у граду. На фасади палате истичу се алегоријске фигуре грчких богиња. Скулптуре је израдио новосадски вајар Јулије Аника. У свечаној сали на првом спрату, сликар Павле Ружичка је на симболичан начин урадио обележја радиности, заната и трговине. У овој дворани је 3. јануара 1895. године одржана прва скупштинска седница у новој палати, и у њој су се одржавали и чувени новосадски балови.