BBNS logo

Citation

“Лула Алберта Ајнштајна,” ББНС, accessed May 20, 2022, http://view.bbns.rs/items/show/363.
3D

Лула Алберта Ајнштајна

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Лула; Ајнштајн, Алберт
Извор: Нема података
Објављивач: Музеј града Новог Сада
Датум: Друга половина 19. века
Физички опис:
Лула је у облику врата лабуда, нема украса. На ободу се налази сребрни оков са шарком и цилиндричним поклопцем са уздужним прорезима. Врх врата је проширен и окован месинганим прстеном, на којем се налази петља за сигурносни гајтан. Дуг камиш је од дрвета, на врху има усник од рога. Физичке величине: H 9,5cm, L 11cm, R 2,2cm, S 55cm.
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: 3D приказ физичког објекта - Лула Алберта Ајнштајна
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Нема података
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Аустроугарска; Друга половина 19. века
Опис садржине:

Лула Алберта Ајнштајна

     Да ли је чувена формула E = mc2 настала под дyдом у Каћу крај Новога Сада у лето 1905. године?
     Повезаност Улма и Новог Сада преко Дунава, набујале реке култура разних народа, огледа се још и у разним занимљивим причама између ова два града и његовог народа. Таква је и љубавна прича између најпознатијег становника Улма, генијалног научника Алберта Ајнштајна и најпознатије српске математичарке Милеве Марић, из Новог Сада.
     Осим што су делили љубав једно према другом, Милева и Алберт су заједно радили и на пољу науке. Породица Ајнштајн је боравила у вили „Кула" поред Каћа, 1905, 1907. и 1913. године. Те давне 1905. године, младом научнику је лулу поклонио Милош Марић, отац Милеве Марић Анштајн. Ова лула данас се чува у Музеју града Новог Сада који ју је добио на поклон од Ђорђа У. Крстића, рођеног Новосађанина и вишегодишњег професора информатике на љубљанском Економском факултету, иначе великог заљубљеника и истраживача дела и живота Милеве Марић и Алберта Ајнштајна. Поред овог предмета у Музеју града Новог Сада налази се и Милевин фотографски апарат из 1914. године, низ породичних фотографија Ајнштајнових и Марићевих... Музеј је, истовремено, обогатио своју збирку и откупом 33 писма Милеве Марић Ајнштајн која је она писала својим кумовима Гајиновима у Нови Сад, у периоду од 1935. до 1941. године. Породична кућа Милеве Марић и Алберта Ајнштајна налази се у Новом Саду у Кисачкој улица бр. 20, недалеко од центра града.