BBNS logo

Citation

“Нови Сад - Кошуте у Дунавском парку,” ББНС, accessed January 20, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/34.
фотографија

Нови Сад - Кошуте у Дунавском парку

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Дунавски парк; Скулптуре; Јован Солдатовић
Извор: Нема података
Објављивач: Наш глас, Смедерево
Датум: 1950.
Физички опис: Црно-бела разгледница
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Дунавски парк; Јован Солдатовић; Скулптура „Кошуте“; Нови Сад – парк
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, Југославија; 45.254810720361, 19.850864767995972
Опис садржине:

Дунавски парк

     Дунавски парк је зелена површина у центру Новог Сада, која је почела да се уређује као парк 1895. године. Налази се у близину Дунава, ослања се на Дунавску улицу, па је тако добио и име.
     На овом месту је у 19. веку био Лиман, забарени рукавац Дунава, обрастао трском и врбама, легло комараца и жаба. Терен је био знатно нижи од околног простора око мостобрана и завршетка Дунавске улице, јер је земља одавде коришћена за градњу насипа уз обалу Дунава. Када је одређено да се уреди парк, најпре је насута земља у депресије са муљевито-песковитом подлогом. Једино је на најнижој коти, 76 метара надморске висине, остала бара, која је касније озидана, те је настало језеро са малим острвом названим „Ержебет“. На њему је засађена жалосна врба у спомен на аустроугарску царицу која је убијена 1898.

Јован Солдатовић

     Рођен је 26. новембра 1920. године у Черевићу. Дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду 1948. године, а затим је неко време био сарадник Мајсторске радионице Томе Росандића. Први пут је излагао 1949. године. Имао је више самосталних изложби у Београду и Новом Саду. Учествовао је на бројним скупним изложбама Удружења ликовних уметника Србије, Удружења ликовних уметника Војводине, затим на Медитеранском бијеналу у Александрији, Међународном бијеналу скулптуре на отвореном у Антверпену, Октобарском салону у Београду, Салону у Ријеци, Тријеналу у Београду, те на више репрезентативних изложби савремене југословенске уметности у Бриселу, Паризу и др. Био је припадник ликовне групе „Простор 8“. Бавио се педагошким радом и деловао као професор на Сликарском одсеку Више педагошке школе у Новом Саду. Аутор је бројних скулптура и споменика.