BBNS logo

Citation

“Нови Сад – Скупштина града Новог Сада,” ББНС, accessed August 4, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/29.
фотографија

Нови Сад – Скупштина града Новог Сада

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Центар Новог Сада; Скупштина града Новог Сада; Улица Жарка Зрењанина
Извор: Нема података
Објављивач: Југотурист, Београд
Датум: 1962.
Физички опис: Црно-бела разгледница.
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Центар; Скупштина града Новог Сада; Улица Жарка Зрењанина
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, Југославија; 45.253000108568, 19.847874641418002
Опис садржине:

Скупштина града Новог Сада

     Зграду Скупштине града Новог Сада пројектовали су архитекте Сибин Ђорђевић (носилац Награде „Ђорђе Табаковић“) и његова супруга. Грађена је од 1958. до 1960. године, када је и усељена. Има 5.334 квадратна метра корисне површине на четири спрата, с тим што један део има спрат мање. 
     Овај објекат је одувек седиште градског парламента и фигурира као једна од две главне зграде градске власти, али је у прво време био центар среза, па тек накнадно носи назив Скупштина. Председник градског парламента увек је седео у овој згради, што је и данас случај. За време функционисања среза, на четвртом спрату је био Војни одсек. 
     Зграда има три улаза, више од стотину канцеларија, пет сала за састанке, библиотеку, штампарију и ресторан. Штампарија је за потребе Скупштине направљена накнадно, када је зграда прикључена на централно грејање. До тада је у том простору била гаража за раднике градске управе и локалне функционере. На првом спрату су кабинети председника Скупштине, његовог заменика, секретара и његовог заменика, а ту су и три сале за састанке. Градске управе за саобраћај, спорт, здравство и социјалну заштиту, затим Скупштинска служба, Сектор за информисање и Протокол, као и Мала сала и дактилобиро налазе се на другом спрату. На трећем спрату налазе се градске управе за општу управу, финансије, прописе, културу и образовање. На четвртом спрату је Заједничка служба, Градска управа за комуналне послове и ресторан.