BBNS logo

Citation

“Дунавски парк – Језеро,” ББНС, accessed October 21, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/213.
фотографија

Дунавски парк – Језеро

Аутор/и: Аутор није назначен и/или је непознат

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Дунавски парк; Језеро Ержебет; Јелисаветино језеро; Лабудови Иса и Биса
Извор: Нема података
Објављивач: Нема података
Датум: око 1975.
Физички опис: Разгледница, црно-бела
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Нови Сад; Дунавски парк; Језеро Ержебет; Јелисаветино језеро; Лабудови Иса и Биса
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић, Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: Нема података
Област: Нови Сад, Југославија; 45.254670335961, 19.850690156254018
Опис садржине:

Дунавски парк

     Дунавски парк је зелена површина у центру Новог Сада, која је почела да се уређује као парк 1895. године. Налази се у близину Дунава, ослања се на Дунавску улицу, па је тако добио и име. У језеру овог парка борави пар лабудова све до првог мраза. Новосађани су их назвали Иса и Биса и они су постали препознатљив симбол Дунавског парка.
     На овом месту је у 19. веку био Лиман, забарени рукавац Дунава, обрастао трском и врбама, легло комараца и жаба. Терен је био знатно нижи од околног простора око мостобрана и завршетка Дунавске улице, јер је земља одавде коришћена за градњу насипа уз обалу Дунава. Када је одређено да се уреди парк, најпре је насута земља у депресије са муљевито-песковитом подлогом. Једино је на најнижој коти, 76 метара надморске висине, остала бара, која је касније озидана, те је настало језеро са малим острвом названим „Ержебет“. На њему је засађена жалосна врба у спомен на аустроугарску царицу која је убијена 1898.
     Интезивније уређење парка почело је првих година 20. века, када је на месту гостионице „Код енглеске краљице“ подигнута судска палата (данас Музеј Војводине). Тада су на простору испред ове палате засађени трава и дрвеће, а кроз травњак су направљене земљане стазе. У парк је постављена скулптура „Нимфа“ у виду водоскока, која је рад познатог новосадског вајара Ђорђа Јовановића.
   Следеће етапе уређивања Дунавског парка дошле су током двадесетих и тридесетих година двадесетог века. Реконструкција је урађена између 1958. и 1962, према пројекту др Ратибора Ђорђевића, када је парк добио данашњи изглед.