BBNS logo

Citation

Ердељанин, Маја; Митровић, Владимир; Степанов, Сава and Erdeljanin, Maja; Mitrović, Vladimir; Stepanov, Sava, “Слике града,” ББНС, accessed September 25, 2020, http://view.bbns.rs/items/show/177.
текст

Слике града

Аутор/и: Ердељанин, Маја; Митровић, Владимир; Степанов, Сава

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Слике града; КЦНС; Ликовне уметности; Нови Сад
Извор: 978-86-7931-153-5
Објављивач: Културни центар Новог Сада
Датум: 16.6.2009
Физички опис: Дела која се налазе у овој књизи одабрана су по три основа: као дела великана наше ликовне уметности, односно уметника већ потврђених заокруженим опусима, чак и ако нису у питању њихова репрезентативна дела; затим, као већ постојећа дела појединих савремених уметника, који су у свом раду заокупљени другачијим мотивима, па и оријентацијама и концептима, али су се у неком тренутку бавили и размишљањем о свом граду, односно граду у ком живе, и који су овој теми пришли на личан и оригиналан начин; и на крају су ту и дела уметника који су се у свом сликарском опусу бавили искључиво Новим Садом као мотивом.
Служили смо се радовима публикованим у каталозима поводом изложби посвећених Новом Саду (три изложбе под називом „Нови Сад за сва времена“ аутора др Јасне Јованов; новосадских колонија: На каналу између 2 моста у организацији школе др Милан Петровић; три колоније Неопланта у организацији Града Новог Сада, по одабиру Саве Степанова; више изложби Ликовног круга, удружења уметника на Петроварадинској тврђави) и других изложби, односно прегледа ликовне сцене публикованих од стране струковних удружења Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), или галерија и музеја Новог Сада. Историјске податке у Слици града одабрали су сами уметници.
Поглавља која су у књизи наведена су: приказ града у зидном сликарству, новосадски храмови прве уметничке галерије, храмови као сликарски мотиви, цеховска писма и ведуте, друга половина 19. века – појава фотографије, разгледнице – претече масовне комуникације, сликарство крајем 19. и почетком 20. века, период између два светска рата, послератни период, прво лице једнине: концептуална уметност, Нови Сад у уметности на раскрсници векова, Град – место за уметност, слике града, мала сага о срушеним мостовима, о неколико уметничких новосадских урбаних опсесија.
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Мотив Новог Сада у ликовним уметностима (18–21. век)
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Протић, Бојан; PanType
САДРЖАЈ:
Језик: Српски
Област: Нови Сад
Опис садржине: