BBNS logo

Citation

Томић, Јаша and Tomić, Jaša, “Песме Јаше Томића,” ББНС, accessed January 17, 2022, http://view.bbns.rs/items/show/16.
текст

Песме Јаше Томића

Аутор/и: Томић, Јаша

ИЗВОРНИ ОБЈЕКАТ
Кључне речи: Поезија; Томић, Јаша; Песме
Извор: Нема података
Објављивач: Српска штампарија др Св. Милетића у Новом Саду
Датум: 1896.
Физички опис: Књига је у брошираном повезу. У књизи постоји печат: Градска библиотека Суботица. На задњој корици је позив на претплату на Томићеве књиге „О назаренима“ и „О узроцима злочина“. Књига има 103 стране.
ДИГИТАЛНИ ОБЈЕКАТ
Алтернативни назив: Поезија; Јаша Томић; Песме
Схема метаподатака: Даблин кор
Унос метаподатака: Марковић Блаженка; ГБНС
САДРЖАЈ:
Језик: српски, ћирилица
Област: Нови Сад, Аустроугарска; 45.2561198, 19.846901000000003
Опис садржине:

Јаша Томић

     Јаша Томић (Вршац, 23. октобар 1856 — Нови Сад, 22. октобар 1922) био је новинар, политичар и књижевник. Студирао је медицину и књижевност у Бечу и Прагу, али га је политичка борба одвукла са студија. Оснивач је групе тзв. вршачких социјалиста. Године 1884. постаје уредникЗаставе“ и Милетићев наследник у Српској народној слободоумној странци, која ће ускоро добити назив Радикална странка (1891).
     Књижевни историчари наводе да његова литерарна дела представљају покушај обраде политичких теза, које су у првом периоду имале социјалистичку, а касније грађанско-радикалну садржину. За време Првог и Другог балканског рата био је војни извештач за часопис „Застава“, а касније је из тих извештаја написао три одлично прихваћене књиге.
     Јаша Томић је 23. децембра 1889. (4. јануара 1890. по новом календару) убио политичара Мишу Димитријевића, због новинарских полемика које су добиле лични карактер. Био је један од најугледнијих Срба на Народној скупштини, која је у новембру 1918. донела одлуку да се Банат, Бачка и Барања прикључе Краљевини Србији.
     Умро је у Новом Саду 1922. године.
     Током свог рада у Скупштини у Новом Саду 25. новембра 1918. године залагао се за директно уједињење Војводине са Краљевином Србијом, што је било супротно идејама појединих политичара да уједињење Војводине у Краљевину СХС иде преко Загреба и Државе Словенаца, Хрвата и Срба.
     Споменик Јаши Томићу у Новом Саду рад је Александра Зарина.