BBNS logo

Нови Сад отворен град - Срби

Познате личности

 • i

  Светозар Милетић

  Срби 19

 • i

  Јован Јовановић Змај

  Срби 20

 • i

  Марија Трандафил

  Срби 21

 • i

  Мирослав Мика Антић

  Срби 22

Током 19, 20. и 21. века живеле су личности које су обележиле историјску, културну, научну и политичку сцену града Новог Сада: Неке од њих ћемо издвојити:
Светозар Милетић(1826 — 1901) је био адвокат, градоначелник Новог Сада и један од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустро-Угарској друге половине XIX века..Јован М. Ђорђевић (1826 — 1900) је био српски књижевник, оснивач Српског народног позоришта, аутор текста химне Краљевине Србије (Боже правде).
Марија Трандафил ( 1816 — 1883) је била позната српска добротворка, која се понекад назива „највећом српском добротворком”. Између осталог, подигла је зграду за сиротиште у којој се данас налази седиште Матице српске (од 1927. године).
Јован Јовановић Змај (1833 — 1904) је био један од највећих лиричара српског романтизма. По занимању био је лекар, а током целог свог живота бавио се уређивањем и издавањем књижевних, политичких и дечјих часописа. Најзначајније Змајеве збирке песама су „Ђулићи“ и „Ђулићи увеоци“, прва о срећном породичном животу, а друга о болу за најмилијима.
Мирослав Мика Антић (1932 — 1986) био је српски песник. Живео је у Новом Саду. Пре него што је постао познат бавио се разним пословима - био је морнар, радио у луткарском позоришту. Сем писања бавио се и сликарством, новинарством и филмом. Био је и уредник листа „Ритам“ и Змајевог „Невена“, „Дневника“ у Београду и „Младог поколења“ у Новом Саду.